Jumaat, 27 Ogos 2010

~kasihnya Bonda...
Kasihnya ibu membawa ke syurga..Sebagai anak yg soleh dan solehah,kita seharusnya sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka.Tanpa ibu,ummi,emak tiadalah kita diatas muka bumi ini untuk merasai hembusan nafas sebagai insan dan manusia yg berguna(insyallah..)~~Sudah lama ana tidak bermadah di blog,alhamdulillah akhirnya berkesempatan juga ana untuk m'update "bicara hati srikandi"..Sebagai seorang srikandi islam atau lebih sinonim agi wanita,naluri sebagai seorang ibu itu mmg sentiasa berada dalam diri.Menjadi seorang ibu yg sentiasa m'didik dan menyayangi anak2nya bukan mudah dan ia memerlukan persediaan mental,rohani dan fizikal.Hanya yang selayaknya dpt menjaga anak yg d'berikan sbg amanah Allah d'muka bumi ini dengan sebaiknya.Sujud syukurlah padaNya kerana mengurniakan kita seorang ibu yg sentiasa menyayangi kita dan tidak jemu untuk m'tarbiyah kita kearah untuk menjadi muslim yg soleh dan solehah,...(syukran untuk ibunda ana yg telah b'susah payah dan mengerahkan keringat untuk m'didik 6 orang cahaya mata yg bermacam2 kerenah..~termasuk ana..=)..)..anakanda akan sentiasa menghargai jasamu bonda dan segala pengorbanan yg tidak mampu d'balas insyallah dibalas olehNYA..
Teringat ana di zaman keanak-anak'an dulu,bonda akan sentiasa mendahulukan anak2nya terlebih dahulu.Kemudian baru uruskan halnya .Tika anaknya yg masih kecil itu merengek untuk meminta sesuatu,pasti akan d'belinya untuk memuaskan hati anaknya.Betapa sayangnya bonda pada anak2nya.Bonda selalu b'pesan "suatu hari nnti ain juga akan menjadi seorang ibu dan akan merasai perasaan sebagai seorang ibu..dan pada masa itulah ain akan tahu keadaan yg sebenarnya.."insyallah bonda ain akan sentiasa sematkan kata2 keramat itu dlm qalbi~`..baru2 ini ana ada terbaca artikel tentang pengorbanan seorang ibu dan ia sgt menyentuh hati..ana harap sahabat juga dpt merasai dari kisah ini..

kASIH IBU MAMA EMAK BONDA MUM.. Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat.Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu.Si ibu menyambut dengan senyum meleret.Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuan.Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga.Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek.Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.


Masa terus berlalu…Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu. Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk Ayah kanak- kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah.
Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban. Setahun berlalu… “Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan,” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. ”Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali. ”Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.” ”Bila?” tanya si anak. “Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk.Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.Hari yang ditunggu tiba akhirnya.

Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya,perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada. “Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayahtemui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.

Ps : Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui. Selagi ibu kita ada didunia ini, ciumlah dia, cium tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya ada,curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan